PK = censur

“Möss och människor” av John Steinbeck med Helge Skoog som uppläsare. Kort och intensiv och mycket bra. En av HS:s bästa uppläsningar. Jag tycker om slutet även om det inte var lyckligt. Det var logiskt. För mig. Det var svårt att inte vara som andra redan då och det vete 17 om det är lättare nu. Boken fick mig att fundera över 2 saker: snällhet och politisk korrekthet.

I böcker och på film framställs ofta förståndshandikappade som snälla just för att deras intelligens inte är högre än ett barns. Måste man vara en “idiot” för att ha förutsättning att vara genuint snäll? Är det tack vare oförmågan att planera och smida ränker som en människa blir snäll?

Politisk korrekthet (pk) är något som jag har börjat avsky av samma anledningar som jag avskyr censur. Det går inte längre att ha en åsikt om någonting utan att någon känner sig kränkt eller påhoppad. John Steinbeck använder ordet neger om färgade/svarta//afroamerikanska människor. Karaktärerna använder skällsordet “nigger”. Astrid Lindgren skrev om att pappa Långstrump var en negerkung och nu har det ordet ändrats i den heliga politiska korrekthetens namn. Varför har man inte lagt sig i John Steinbecks ordval? Pär trodde att det berodde på att AS skrev för barn. Varför det? Om mamma läser om negerkungen för Nisse som är 7 år och han frågar vad en negerkung är, så kan hon väl förklara det och om det känns nödvändigt kan hon lägga till att boken skrevs i en tid då den sortens uttryck inte upplevdes som lika provocerande. Om Nisse läser själv tror jag inte att han skulle bry sig av den enkla anledningen att barn, i grunden, är fördomsfria. Diskriminering och fientlighet är inget de får med sig i arvsanlagen. Det är något som föräldrarna lär ut. Om det nu är nödvändigt att peta i en död författares texter, så gör det i vuxenlitteraturen för det är där de nervösa pk-människorna finns. Tänk om man fick för sig att ändra i Jane Austens texter eftersom den tidens inställning till kvinnan är så diskriminerande att man skriar?

När du, där ute i världen, läser om något som upprör, provocerar och irriterar kan du väl försöka låta bli att känna dig kränkt. Fråga dig i stället varför du blir upprörd, provocerad och irriterad. Jobba först med dig själv och ditt känsliga ego innan du tycker att hela världen ska hålla med dig.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.