Elegans och stil

“Elegance” av Kathleen Tessaro med Elizabeth McGovern som uppläsare. Det fanns en period på 90-talet när jag läste mycket på engelska bland annat “Elegance”. Jag tror att den inte tillhörde de böcker som åkte ut i Den Stora Utrensningen för några år sedan. Jag minns att jag tyckte om den, att den var smårolig och hade ett snyggt omslag. Nu har jag lyssnat på den och jag tycker fortfarande om den och den är fortfarande smårolig. Omslaget är ett annat.

Louise Canova upplever en tomhet i sitt liv. Hon är missnöjd med det mesta, men framför allt tycker hon inte om sig själv. Hon älskar att strosa mellan hyllorna i antikvariat. Inklämd bland tjocka böcker hittar hon en tunn volym som liksom lockar på henne. Den handlar om allt som en kvinna behöver veta om stil och elegans. För Louise blir den en självhjälpsbok, en katalysator som för med sig flera förändringar främst i hennes förhållande till sig själv.

Boken som Louise hittar finns i verkligheten och är skriven av Geneviève Antoine Dariaux, “A guide to elegance”. Den fick ett uppsving i och med Kathleen Tessaros roman. Det första Louise Canova gör är att rensa sin garderob tills det bara finns basplagg kvar. Enkla, stilrena basplagg. Kläderna får henne att känna sig annorlunda och det i sin tur ger henne en annan utstrålning som omgivningen märker. Det är ingen magisk sagoformel för man ger alltid ett annat intryck när man har kläder som sitter som de ska och som man trivs i. Själv är jag sällan till min fördel i finkläder. Ironiskt nog. Boken som Louise läser som en bibel är skriven i punktform från A-Z. Det finns råd som är helt förnuftiga och andra som är så hedenhösiga att jag hoppas att ingen verklig kvinna tar dem till sig t.ex. att din man bör slippa se dig osminkad på morgonen eftersom det, mer eller mindre, kan förstöra hans dag.

Elizabeth McGovern gör en enastående inläsning! Bra tempo och behaglig röst. Passagerna med Mme Dariauxs tips läser hon med brittisk accent (hon är egentligen amerikanska) och stort allvar.

 

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.