Respektlöst

Varning för spoiler! 

Jag har lyssnat på “Kejsaren” av Dan Buthler och Dag Öhrlund som är den nionde och avslutande delen om Christopher Silfverbielke. Den första boken, “En nästan vanlig man” var överraskande bra och det var en brutal fräschör över den psykopatiske Christopher Silfverbielke och hans trogna motståndare Jacob Colt. Samhällskritisk och detaljrik med både sjuka och trovärdiga karaktärer, till och med en gnutta humor. Den andra och tredje boken höll måttet, men i fjärde boken hände något. Det blev plötsligt ett sjukt frosseri i våld och sex med flera utdragna scener som var jobbiga att lyssna på (det är lättare med en fysisk bok där det bara är att bläddra förbi). Den femte, sjätte och sjunde boken kändes allt mer frustrerande: ska han verkligen vara så jävla svår att få bakom lås och bom?! Jacob Colt blev allt pinsammare och klantigare. I den åttonde boken önskade jag att författarna borde ha låtit Silfverbielke och för den delen även Jacob Colt få somna in. Och ja, jag vet att jag inte var tvungen att lyssna på eländet.

Nu kommer jag att avslöja handlingen i sista boken! 

Cliffhangern i åttonde boken pekade på att Silfverbielke nått nya sjuka höjder i och med sin idé om att anordna människojakt på en liten ö i Stilla havet för att på så sätt återfå det sanslösa lyxliv som han tyckte att han förtjänade. Jag blev lite förvånad över att inte hela boken handlade om det. Jacob Colt tog sig till ön med hjälp av sin FBI-vän Vanderaz och när de lyckades smyga sig på Silfverbielkes side-kick, tyske Max, så började jag hoppas att kanske, kanske skulle de lyckas. Men inte då. Både Vanderaz och Colt dödas, men inte nog med det: när människojaktsverksamheten avslutats och packats ihop och alla ska lämna ön, så avrättas naturligtvis personalen – inga vittnen – och så skjuter han Max! Nu var ju Max inte någon mysig typ, men han hade ställt upp på precis alla galna idéer och fixat vapen och droger och så – pang! Svin! Silfverbielke tar sig till Kalifornien där han börjar spendera pengar som bara han kan göra innan han drar vidare till New York och Wall Street. Han har en affär med frun till en Colombia-gangster, men när hon blir gravid och börjar yra om familjeliv, så tar han livet av henne. En inredningsarkitekt är svårfångad, men får på något sätt aldrig in foten i handlingen vilket hon skulle ha fått tidigare i serien. Elin Colt, Jacobs dotter, som blivit våldtagen och misshandlad de luxe av ni vet vem satt på ett mentalsjukhus i ett katatoniskt tillstånd. Senare i boken har en manlig sjukvårdare lyckats nå henne och hon mår plötsligt så bra att hon tar reda på var CS befinner sig, åker dit och kastar sig över honom i ett oerhört lamt försök att sticka kniven i honom. Hon blir arresterad och tar livet av sig i häktet. Nu har vi kommit till slutet av boken och CS börjar må dåligt. ??! Ingenting är kul, drogerna har ingen effekt och det är inte ens kul att “uppfostra kvinnor”. Christopher Silfverbielke är inte längre på ett bra humör och i fyllan och villan “trillar” han över kanten på sin altan till sin penthouse-våning och sedan är det slut. Jätteslut.

I början av “Kejsaren” var stämningen lite mer som i början av serien, men efter 2 tredjedelar kändes allt väldigt trött och uttjatat och det märktes så tydligt att författarna hade tröttnat på sin psykopat. De gjorde ett halvtaskigt försök till en lika genomarbetad berättelse som i fornstora dagar, men kom inte ens i närheten. “Äh, vad fan, nu orkar jag inte längre! Låt honom trilla ned från taket, så vi blir klara nån gång!” Den här serien har sina trogna läsare som i i inläggen på FB citerar CS och alltid längtar till nästa del ska komma. När författarduon lämnar oss med den här antiklimaxen signalerar de en brist på respekt på sina läsare. Jag är besviken på boken som sådan, men jag är även arg på Buthler & Öhrlund. När man tar på sig att skriva en serie så ska man naturligtvis skriva färdigt den, men man ska oxå se till att kvaliteten håller hela vägen. Den här serien började dyka vid femte boken och i och med den nionde kraschade de. De flesta böckerna har känts genomarbetade och genomtänkta, till och med bitvis långrandiga, men “Kejsaren” är ett hafsverk. Som författare måste man respektera sina läsare!

Det finns en sak som har varit genomgående bra i alla böckerna och det är att de har lyckats med konststycket att få en och samma inläsare: Stefan Sauk. Jag kan inte låta bli att undra om inte han blev trött på de ständiga upprepningarna. Om han blev det, så märks det inte det allra minsta. Han är ett proffs! Hatten av för Stefan Sauk!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

5 reaktioner till “Respektlöst”

 1. Bra skrivet!

  ***Spoiler alert!***
  Det är synd att historien inte slutade efter bok tre. Det hade kunnat bli en minnesvärd triologi. Den första boken är nog bland det bästa jag läst och den sista bland det sämsta. Det som stör mig mest är behandlingen av huvudkaraktärerna och alla logiska handlingsluckor. Nyckelpersoner man lärt känna bara försvinner ur handlingen på rätt meningslösa sätt. Alla andra än Silverbielke verkar vara superkorkade och utan eget driv. Otroliga/ologiska händelser som staplas på varandra.
  För att nämna några i sista boken: Jaktlagen som kommer till ön gör ingen bakgrundskontroll på vem som håller i arrangemanget och sedan låter sig i jakten filmas! De anställda finner sig gladeligen i dödandet som pågår runt omkring dem trots att upptäckt skulle medföra superstränga straff. När väl Jacob Colt och Hector kommer till ön underbemannade har de egentligen ingen plan och otroligt nog ingen reservplan vid upptäckt. En delstatspolis drar vapen, går in i arrestmode och bojjar Silverbielke när denne agerar misstänkt vid vägkontroll men Silverbielke lyckas naturligtvis prata sig ur situationen trots sitt utseende och rishög till bil. Delstatspoliser brukar agera rätt resolut. En random byggjobbare säljer militär C4 sprängdeg till Silverbielke som sedan spränger en bilbomb mitt i NYC utan att någon sett någonting. Efter 9/11 är nog stan lite mer på hugget med kameror och så. Silverbielke blir offentlig person/handlare på Wall Street. Vad jag kommer ihåg sedan tidigare har han inga äkta officiella handlingar och är efterlyst för mord sedan tidigare. Inga journalister som ställer nyfikna frågor och gör research om Silverbielkes bakgrund. Efter Elins misslyckade konfrontation med Silverbielke borde väl poliserna åtminstone skickat hans bild till Sverige? Han var väl tidigare partiledare? En utländsk brytning borde väl finnas kvar som avslöjar icke amerikan? osv…

  Jag hade låga förväntningar på boken men besviken ändå. En slutgiltig uppgörelse på ön huvudkaraktärer emellan hade jag svagt hoppats på men författarna ville något annat…

 2. Colt den skarpaste polisen i Sverige???
  Gillade de första böckerna om Silverbielke, men väntade på att Colt skulle visa varför han var bästa snuten i Sverige.
  Hände inte, utan blev gång efter annan den dummaste snuten i Sverige, tröttsamma misstag.
  Skulle kanske inte vara den skarpsinniga motpol mot Christopher som författarna fick i a f mig att tro.
  Sista boken är ett hafsverk och ett svek emot fansen.

 3. Den här serien är den sämsta jag någonsin läst.
  Fascinerande dåligt författarskap med ständiga upprepningar och tafatta rollkaraktärer som man bara blir förbannad på.
  VARNING: Börja aldrig läsa eller lyssna på den här skiten…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.