#Blogg 100 del 118

Idag såg jag “Fångade av scientologin” på svt.play (den är tillgänglig i nästan 2 månader till) och jag har en fråga: hur 17 kan de kalla sig för scientologi-kyrkan? Är jag naiv och okunnig som kopplar ihop kyrka med religion och en gudstro? Scientologi har ingenting med religion att göra. Inte religion som jag känner den. Anhängarna kan uppleva den som en religion, men de bör nog se sig som sci-fi-anhängare i stället med tanke på det som L R Hubbard baserade hela idén på. När ingen längre ville köpa hans bok om dianetik och han blev utan pengar, så bytte han bara namn på eländet och skaffade sig anhängare som betalade för sig. Enligt honom strävar scientologerna mot ett samhälle utan bl.a. sinnessjukdom. Jojo. Sten och glashus, ni vet. John Travolta och Tom Cruise är väl de mest kända anhängarna och i fortsättningen kommer jag inte att se fler filmer där någon av dem är med. Av princip. En liten princip, men alla principer är viktiga.

blogg100-logotype-300x256

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

2 reaktioner till “#Blogg 100 del 118”

  1. Håller med dig fullständigt! Om inte LR Hubbard var sinnessjuk så är väl ingen det, men frånsett detta så är ju scientologin bara ett enda stort påhitt som enligt min syn på religion inte kan kopplas ihop med någon kyrka överhuvudtaget. Påhittet kan väl endast kopplas ihop med sci-fi. Jag slutade att titta på filmer där Tom Cruise medverkar när jag fick vetskap om att han måste vara totalt skruvad i huvudet, men att Travolta också tror på dessa sagor fick jag inte kännedom om förrän precis nyligen, och då föll även han som en sten i mitt anséende. Och ja, principer ÄR viktiga.

    1. I dokumentären berättar f.d. anhängare om hur de, när de nått visst långt, fick läsa ett superhemligt handskrivet dokument som visade sig vara en sci-fi-berättelse av Hubbard som han hävdade var sann och handlade om en överherre som härskade i en värld väldigt lik 50-talets USA och som hade särskilda metoder för att göra sig av med sinnessjuka och andra som inte passade in. De f.d. anhängarna reagerade naturligtvis men hade vid det laget blivit så indragna i scientologin att de i stället ifrågasatte sig själva. Hubbard var smart på ett rubbat sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.