Trovärdighet

Om du är mitt i det spanska originalet av “La casa de papel” eller tänker se den utfärdar jag härmed ….

S P O I L E R V A R N I N G DE L U X E !!!

Serien är omskriven och enligt en dokumentär är den till och med ett “globalt fenomen” (utom i europa). 5 delar eller säsonger. De 2 första om ett rån av myntverket i Madrid och övriga 3 om rånet av Spaniens guldreserv från centralbanken. Jag skriver inget om handlingen utan om trovärdigheten som sjönk för varje säsong. Jag har plöjt serien av nyfikenhet och i brist på annat och den första säsongen var bra. En version av “Ocean’s eleven”-filmerna. En snillrik nisse med kumpaner som har olika specialkunskaper och ett brottsligt cv.

Det har ingen betydelse om det är fantasy eller action, det måste alltid finnas en visst mått av trovärdighet. Det 2 första säsongerna utspelar sig under 6 dygn. När någon blir skjuten i låret eller i axeln, får kulan urtagen, sys ihop och medicineras med antibiotika, så är det inte troligt att man deltar i handlingen på något sätt eller ens haltar i det sista avsnittet. Ingen av rånarna får några som helst men utan lever loppan med varsin del av bytet i olika delar av världen under 2 års tid.

En världsmästare i schack är strategisk och kan räkna ut många drag framåt, men är ändå begränsad av spelets regler. Professorn i serien är löjligt intelligent, en schackspelare och visserligen är han samspelt med kumpanerna, men de är bara människor och gisslan är inte heller mer än människor och människor är allt annat än förutsägbara eller pålitliga i pressade situationer. Ändå lyckas han med konststycket att planera för x antal scenarior beroende på utvecklingen öven om det skulle skita sig. Det som kändes nytt var att de var inställda på att ingen skulle skadas, gisslan fick till och med de mediciner de behövde, och att syftet med rånet var att visa på orättvisan i att banker och institutioner går med vinst utan att den tillfaller de vanliga människorna. I inledningen av säsong 2 slänger de ut några miljoner euro över Madrid.

Det andra rånet är så avancerat och sinnessjukt väl planerat att det blir fånigt. Spaniens guldreserv i Nationalbanken. Med hjälp av 2 falska militärfordon tar de sig in med en helvetes massa vapen och utrustning. De bygger en vattentunnel, dykutrustning, 2 ugnar att smälta guldet i plus en superduperpump som, vid ett annat tillfälle, stals från en norsk oljerigg!!! Massor av vapen, sprängdeg och granater. Trovärdigheten störtdök.

De fritog den enda kumpanen som fångades efter första rånet. Han hade torterats i 2 månader och visserligen led han av PTSD, men var fortfarande i fin fysiskt vältränad form. Det här rånet urartar ganska fort och professorn får utnyttja alla sina reservplaner. Han och hans flickvän skiljs åt, åker fast, fritas, skadas, men ger inte upp. Nu är det TRE säsonger som utspelar sig inom loppet av 6 dygn. Tideräkningen som fanns med vid första rånet saknas och ingenting känns rimligt. De skadas, åker på stryk, opereras, utsätts för mordförsök, sover aldrig, äter aldrig, men fungerar lik förbannat även när det hela utvecklas till ett regelrätt krig – jag överdriver inte – med bunkrar, k-pistar och ett vansinnigt raserande av själva byggnaden.

Mitt i allt det här finns en höggravid kvinna. Det var hon som torterade den tillgångatagne kumpanen och sen övertar förhandlingarna. Kom ihåg att det rör sig om 6 dygn. Efter 3 dygn blir hon utsparkad, uthängd och efterlyst. Hon är den enda som lyckas med konststycket att hitta professorn i hans håla som han leder allt ifrån. Hon håller honom och 2 kumpaner i schack när förlossningen startar. Hur länge håller den på? Ingen aning. I de resterande avsnitten är hon alltså nyförlöst, på rymmen med ett spädbarn, kör bil i hastigheter och på vägar som endast stuntförare klarar av, hon lämnar babyn gråtande i bilen medan hon tar itu med professorn som följt efter henne (med en skottakadad fot). I fortsättningen bär hon barnet i famnen, det gråter ibland. Hon ammar aldrig, bryr sig inte om skottlossning eller höga ljudnivåer och har plötsligt gått över till rånarnas sida. I sista avsnittet har hon en tajt läderkjol på sig och ser definitivt inte ut att ha fött barn 3 dagar tidigare. Varför i hela friden var karaktären gravid över huvud taget?! Var skådespelerskan gravid i verkligheten?

Professorn hade en sista plan för när precis allt har gått åt helvete och allt, precis allt, hängde på att han lyckades övertala löjtnanten som ansvarade för hela polisinsatsen. Natuuuuurligtvis lyckades han! Alla gick fria med nya identiteter och med guldet. Summa summarum: brott lönar sig. I alla fall i Spanien.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.