Övervakning

Till alla som tycker att Sverige är ett land av övervakning som kränker er personliga integritet. Har ni Facebook? Instagram? Twitter, Whatsapp, Tiktok, Pinterest? Använder ni YouTube? Här snackar vi en så avancerad övervakning att det får en att tänka på dystopisk sci-fi. “The social dilemma” på Netflix där flera kvinnor och män som arbetat med sociala plattformar avslöjar hur djävulusiska sociala medier är. Se den och fundera sen på om du fortfarande vill ha kvar appar, aviseringar och push-notiser. Jag fastnade för ett väldigt träffande ord i slutet: manipuleringsmotorer. Manipuleringsmotorer. Undrar om det finns med i SAOL:s nyordslista?

Jag hade Facebook i ett par år. Jag minns inte varför jag skaffade kontot. Undrar om det var i samband med skrivarkurserna jag deltog i? Jag hade 13 vänner bl.a. andra från kurserna, men jag tröttnade på deras inlägg med bilder och korta texter, så jag stängde av de flödena. Jag gick med i många grupper: författare, böcker, ljudböcker, språkpoliser, klimakterietanter, introverta. Författargruppen blev för avancerad, språkpoliserna visade sig vara pirajor i kommentarsfältet, klimakterietanterna blev tjatiga. Den enda grupp som var intressant, självironisk och stöttande var den med likasinnade introverter med tips om bl.a. dörrmattor med texten: “Varför står du här och fryser? Gå hem i stället!”. Inte en enda spydig kommentar. Ingen som idiotförklarade någon annan. Det var dessutom en grupp där det inte bildades trådar, så det fanns ingen anledning att kalla någon för lat eller tjatig (“Använd sökfältet i stället för starta en ny tråd!!”) Jag hade aldrig FB-appen och använde datorn mer och mer sällan, så jag avslutade kontot. Det är det enda sociala mediet jag har haft. Det var oxå en anledning till att jag aldrig gjorde allvar av mitt skrivande. “Du behöver en bred social plattform.” Underförstått ett torg där jag skulle sälja mig själv. FASA!

Det var en sak i dokumentären som fick mig att tänka till: om du inte behöver betala för produkten är det du som är produkten. Alla kostnadsfria medier behöver annonsörer och nu är algoritmerna så futuristiskt avancerade att du inte har en chans att värja dig. Du sugs in, blir beroende av dopaminkickarna och sedan är du berövad förmågan att tänka, att ifrågasätta eftersom ditt flöde fylls av likasinnade utan att du behöver söka upp dem. Förändringen är så subtil att ingen tänker att det är någon fara att lajka där, klicka där, kommentera det eller se den videon. Det är den sortens styrning som lett till plattjordanhängarna, antivaxxarna, att klimatkrisen är en bluff eller att Covid-19 inte var värre än en förkylning. En man som var 62 år sa att det här skrämmer skiten ur honom och att han förhoppningsvis hunnit dö när det smäller. Jag känner likadant.

Nu har jag inga sociala medier. De enda aviseringar jag får är sms, mail, 1177 och 112. Varje gång jag går in på en för mig ny web-sida och blir tillfrågad om (dessa jävla) cookies, så går jag in och nekar till allt jag kan neka till. Jag använder inte Google maps för varför vill Google så gärna tipsa mig om att liknande saker jag söker efter finns i min närhet? Taxi Kurir och 112 behöver den informationen och det finns grund för det. Det var min svärfar som tipsade om 112 när jag blev orolig p.g.a. att Hesa Fredrik gick igång den andra måndagen i juni i stället för den första (Nu kommer den ryske dåren!). På 112 fanns förklaringen att larmet inte provades den första måndagen eftersom nationaldagen inföll då. Där lärde jag mig något nytt! Det blev en oplanerad utvikning. Som avslutning: du har ett val, du kan bryta ett skadligt beteende och du har alltid möjlighet att tänka själv. Omställningar är ofta jobbiga, men värda ansträngningen.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.