Jämställdhet

“Mrs. America” på HBOMax handlar om ERA (Equal rights amendment) som är ett tillägg till USA:s konstitution för att “tillförsäkra lika rättigheter till alla medborgare oavsett könstillhörighet”. Lika villkor fanns redan oavsett etnicitet och religiös tillhörighet. (Etniciteters lika rättigheter är fortfarande rena nyset.) Kampen pågick som intensivast 1971-1979. Det krävs att 38 delstater ratificerar beslutet. Notera verbformen på “krävs”. De har fortfarande inte uppnått målet. Den senaste ratificeringen skedde 2020. När jag såg eftertexterna med den här informationen tappade jag hakan. Jag var säker på att västvärldens, till yta och befolkningsmängd, största demokrati hade grundlagsskyddad jämställdhet. HUR KAN MAN I EN DEMOKRATI INTE VILJA HA JÄMSTÄLLDHET MELLAN KÖNEN??!!

Kampen har pågått sedan 1923 när kvinnorna fick rösträtt som var ett stort och avgörande beslut, men 1977 avstod ofta kvinnorna från att rösta om deras make inte gjorde det. 1977 kunde maken hindra hustrun från att åka över gränsen till en annan delstat. Då hade kvinnorna haft rätt och möjlighet att rösta i mer än 50 år!

Jag undrar om det inte vore enklare om USA var en kontinent som Afrika med länder i stället för stater.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.