Fascinerad!

Känner du till RuPaul Charles? Han föddes som man, är gay och en dragqueen-legend och eftersom alla dragqueens talar om sig själva som hon, så då gör jag det oxå. Hon är 60+ vilket är omöjligt att begripa och har låååånga ben.

RuPaul’s Dragrace finns på Netflix i olika varianter och jag har snöat in på det och har sträcktittat den senaste veckan när jag har känt mig hängig och trött. Det är en dokusåpa där drygt 10 deltagare får diverse små och stora utmaningar varje vecka. En del av utmaningarna görs i par eller grupper, men veckan avslutas alltid med att de ska designa en kostym à la Dragqueen de luxe. Och så dokusåpans klassiker – utslagning.

Drygt 10 killar som är gay och som kan scen-smink, peruker, kläder, design (många av dem gör allt från början till slut), dans, skådespel inklusive improvisation och några kan sjunga. Deras kreativitet och fantasi är imponerande – RESPEKT!! Alla är definitivt inte bra på allt. De finns de som inte kan sy i en knapp och de som inte kan dansa ens under pistolhot, men ALLA kan mima och så behärskar de höga klackar som ingen kvinna utom fotomodeller kan. Jävlar….

När Christer Lindarw och After Dark introducerade drag i Sverige i slutet av 70-talet handlade allt om att efterlikna, i första hand, kvinnliga kändisar och att mima. Christer Lindarw sminkade sig till en kopia av drottning Silvia och blev även utnämnd till Sveriges vackraste kvinna. Ha! Allt eftersom har ribban höjts och kraven på deltagarna i RuPauls tävlingar är höga och standarden på programmet blir oxå högre jämfört med Big Brother, Robinson och Paradise hotel. Dragqueen:arna måste skapa och prestera på ett seriöst sätt och det är en av anledningarna till att jag fastnat för programmet. Långt ifrån förnedrings- och relationsteve.

Det är en helt ny värld för mig och jag är fascinerad! Och konfunderad. Merparten av skämt och humor går mig förbi dels för att mycket är referenser till sånt jag inte har en susning om och dels för att en del skämt inte går att översätta eftersom det handlar om ordlekar. Ofta är det enklare när jag inte läser textremsan. Något som oxå gör mig konfunderad är deras sätt att uttrycka sig, deras vokabulär som är otroligt vulgärt och rått. Orden “bitch” och “who'” används som både skällsord och ömhetsbetygelse. Det gör mig ofta olustig. Hur kan man kalla varandra för “who'” (hora) utan att vara elak?! Då får jag inte glömma könsord och “fuck” som strösslas som konfetti. Det är märkligt att programmet sänds utan en massa censurerande pip-ljud, men då skulle vissa partier bli fullständigt obegripliga.

Alla är gay eller trans och de gränsar ofta till att bli en parodi på sig själva. Jag har, så ofta, blivit matad med den överdrivet feminina gay-mannen som just överdriven att jag kommer på mig själv med att inte kunna ta dem på allvar när de faktiskt är sig själva. Det är faran med klichéer och fördomar. Alla gay-män är inte feminina och det är lätt att glömma bort i den glitter- och glamdominerade miljön som deltagarna befinner sig i. Jag kan inte låta bli att fundera över deras syn på och uppfattning av kvinnor och kvinnokroppen. Om jag har fattat rätt, så är drag en arbetskostym och att det inte handlar om “cross-dressing” i privatlivet. De säger sig ofta att de känner sig vackra och feminina på scen, men kan inte känslan av femininitet upplevas på ett mindre glammigt sätt? Snäva långklänningar och ENORMA smycken ser man ju bara på Nobelmiddagen och olika galatillställningar. De har en stereotypisk inställning till kvinnokroppen som strikt timglasformad.

I drag-världen är det ett avgjort plus att vara plusstorlek, som innefattar allt från överviktig till sjukligt fet, eftersom de ser det som att man har kurvor. Det är inte kurvor – det är fett och enbart fett. En av deltagarna vägde 220 kg. Herregud! Det är min nuvarande vikt × 2 + 30 kg. Det är svårt att förstå hur hennes kropp pallade att röra sig fram och tillbaka över scenen och dessutom i minst 15 cm klackar. Jag vet hur obehagligt jag tycker att det är varje gång jag besöker en läkare, men att göra det med ytterligare 130 kg att släpa på….

Jag har fått några favoriter.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.