Fakta

Du föds med ett förutbestämt antal fettceller som inte ändras. När du går ned i vikt blir fettcellerna mindre, men de försvinner inte.

BMI är en matematisk formel som uppfanns av belgaren Adolphe Quetelet på 1800-talet. Han var noga med att poängtera att hans nya kroppsindex INTE skulle användas på enskilda individer, men på 1990-talet bestämde WHO att det skulle användas på precis det sättet eftersom forskningen inte lyckats komma fram till vad övervikt egentligen är. I matematiken finns inget nästan utan endast rätt eller fel. När det gäller människan finns det lika många variationer, förutsättningar och villkor som det finns människor, så att använda ett oflexibelt system på en flexibel organism… Synen på BMI som mätmetod ifrågasätts allt mer och jag har alltid ansett att det är helt åt helskotta missvisande. För några år sedan ändrades graderingarna och det innebar att en, enligt BMI, normalviktig person över en natt blev tjock utan att ha gått upp ett hekto. En kroppsbyggare kan ha samma BMI som jag, men inte är hen tjock. Det som skiljer oss åt är hens muskler som väger mer än mitt fett. Det behövs inga andra argument. Prova i stället att dela ditt midjemått med din längd. Ju närmare 0,0 du hamnar desto bättre för det innebär att bukfetman är liten och bukfetman är den farligaste eftersom den ligger runt viktiga organ som levern.

Förra året skedde 1 505 självmord i Sverige, varav 1 226 är bekräftade och 279 är misstänkta. Det är att jämföra med 210 dödsfall i trafiken och 113 fall av dödligt våld.
Källa: Brå, Transportstyrelsen, Folkhälsomyndigheten

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.