Eutanasi

Från SAOL: eutanasi betyder barmhärtighetsmord. Hörstammar fr grekiskans “euthanasi’a”. “Eu” betyder “god” och “thana’atos” som betyder död.

Läkarassisterat självmord innebär att den sjuka får en injektion eller tabletter som med säkerhet har en dödlig effekt. Det är endast fysiska sjukdomar med dokumenterat dödlig utgång som räknas t.ex. ALS och cancer.

Styckena ovan är fakta och nu är det dax för mina åsikter och erfarenheter! Jag lider av kronisk depression med återkommande ångest och det har jag gjort i minst 35 år och då räknar jag från och med mitt första, av 2, självmordsförsök, men jag började må dåligt flera år innan dess. Jag har medicinerat i 30 år och vid det här laget minns jag inte hur många olika mediciner inklusive de ångestdämpande som jag har använt. Jag tycker inte om att leva och har aldrig gjort det. Jag har haft perioder när jag har mått riktigt bra, men de har aldrig varat längre än högst 4 sammanhängande veckor. Det är förmodligen omöjligt att bedöma hur medicinerna har påverkat min kropp utöver att de påverkar min vikt. Mitt yrkesverksamma liv var kort och bestod av många perioder med sjukskrivning. Jag blev sjukpensionär vid 47 års ålder och har en månatlig inkomst på drygt 20.000 kr. Jag lever med en sjukdom som en stor del av samhället har förutfattade meningar om och minimal förståelse för. Under långa perioder är jag jävligt jobbig att leva med och om Elin inte haft så bra kontakt med sin pappa vet jag inte hur det hade gått. Varför kan inte jag beviljas läkarhjälp för att dö? Varför anses inte min sjukdom utgöra ett lidande? Varför räknas bara fysisk smärta? Jag har provat allt för att få må bra, riktigt bra och jag har kämpat jävligt länge, men när jag vill dö får jag ingen hjälp. Varför lämnas inte ALS-sjuka och cancersjuka att själva göra slut på sitt lidande? Varför ska staten bestämma vad som är livskvalitet?

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.