“Den sanslösa …

… hanteringen av tjocka människor.”

Bakom råden de tjocka fortfarande mottar från vårdprofessionen finns politiska åtgärdsbeslut, Socialstyrelsens rekommendationer, regionernas ansvar för befolkningens hälsa samt påstått vetenskapliga evidensbaserade studier och medicinsk erfarenhet. I sin profession har läkaren erövrat rätten att kategorisera, diagnostisera och behandla lidande. Men eftersom det, varken då eller nu, funnits några mediciner mot tjockhet ger vården i stället den tjocka patienten information om att de själva bör förändras och bli smala.

Här har en profession glidit över till att ägna sig åt en moraliserande predikan på lägsta möjliga intellektuella nivå under en täckmantel av medicinsk kunskap. — Oombedd simplifierad rådgivning fungerar inte. I en studie av patienter med reumatisk artros mådde de som fick information utöver medicinsk behandling betydligt sämre än de som enbart fick medicinsk behandling (Gutham 2015).

Susanne Brandheim

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.