“Den sanslösa …

… hanteringen av tjocka människor.”

Epidemiologi = vetenskapen om sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp (SAOL).

När något väl definieras som sjukdom finns det en inneboende idé i begreppet, nämligen att sjukrollen till viss del ska frisätta den sjuka från skuld (Boero 2012). Men det har inte inträffat i fallet med tjockhet. Tvärtom. Julie Guthman, som är professor i socialvetenskap, anser att det är ironiskt att samtidigt som fetmaepidemin beskrivs som ett strukturellt folkhälsoproblem på befolkningsnivå ligger hela betoningen på det personliga ansvaret. Det är, säger hon, en omkastning av hela folkhälso- och välfärdsmodellen som en gång skapades för att individen skulle befinna sig i ett stödjande samhälle, snarare tvärtom (Guthman 2009).

Samtidigt som vi vet att det inte går att överföra epidemiologisk statistik på individnivå var det just vad de gjorde när epidemin förklarades som individuell sjukdom. Via Socialstyrelsen överfördes den epidemiologiska statistiken rakt ner till de slutna rum där vårdprofessionen satt öga mot öga med sina tjocka patienter. Där kunde de i full frihet börja instruera sina tjocka (det vill säga nu sjuka) klienter om grundläggande näringslära. Nu när de fick verktyget “sjukdom” i sin hand kunde de vädra sina nedlåtande attityder till tjocka människor ostört.

Susanne Brandheim

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.