Abortdebatten

Antingen klagar jag på vården eller så är jag upprörd över vad som händer med aborträtten. Idag handlar det om det senare. Du som tycker jag är tjatig kan skrolla förbi, men den här gången har jag lite mer fakta till som grund till min i högsta grad berättigade upprördhet.

En dokumentär på Netflix från 2018 där framtiden för rätten till trygga aborter såg mörk ut. I slutet kom Trumpen med och resten vet vi. Jag har sett flera dokumentärer och läst många artiklar om det här och undrar alltid över varför just USA får så stort utrymme och vad som gäller i övriga världen.

Sveriges aborthistoria har inte varit lika dramatisk och det beror förmodligen på att de religiösa nötterna inte har haft lika bra grogrund. Abort blev laglig 1938 med restriktioner. 1946 utökades lagen och inkluderade även socioekomiska förhållanden (arbetssituation, bostadsförhållanden mm). 1963 togs även fosterskador med och en särskild kommitté utredde varje fall. Jag antar att antalet kvinnor i kommittén var nära noll. Den lag vi har idag tillkom 1974 och fri abort råder fram till 18:e graviditetsveckan. Om fostret vid tillfället anses vara livsdugligt utanför livmodern kan Socialstyrelsen inte godkänna en abort och det anser jag är rimligt. Så är läget hos oss samt i Norge, Danmark och Island. Finland då? Där måste varje kvinna förklara varför hon vill göra abort och där gäller de socioekonomiska förhållandena. När det förhöret är avklarat fattas beslutet av 2 läkare. Är det inte lika bra att förbjuda i stället för en form passiv aggressivitet? Finlands grannland, Ryssland, har haft fri abort sedan 1920!!! Där tappade jag hakan hela vägen mot golvet. Det verkar inte som att Putin har lagt sig i det. Än. Jag kan inte låta bli att undra om det inte har uppstått en förväxling mellan Finland och Ryssland?

Tillsammans med Ryssland var Polen och Tunisien först ut med fria aborter. Haktappning igen och tack vare dubbelhakor är det möjligt för mig. Kina har fri abort. I Polen har katolikerna drivit igenom en kraftig begränsning där endast hälsotillstånd är ett giltigt skäl och landet är tillbaka på ruta ett. Indien, Japan och Storbritannien har samma halvdana system som Finland. De uppgifter jag har med i inlägget hittade jag i svenska.yle.fi. Där finns en tydlig och enkel redogörelse. Länder med totalförbud är bland andra Egypten, Filippinerna, Dominikanska republiken, Irak, Kongo, Jamaica, Honduras, Haiti och Senegal. Inte så många som jag trodde. Irak ligger i topp när det gäller farliga aborter och om kvinnan dessutom blir påkommen (det är förmodligen genom angiveri) blir hon dömd till fängelse eller böter.

Förklaringen till varför USA:s kamp för fri abort får stort utrymme är helt enkelt för att landet fortsätter att vara en förebild framförallt för Central- och Sydamerika. I USA är det den religiösa högern som driver frågan och Central- och Sydamerika är starka katolska fästen och om de länderna följer USA vet ingen hur det slutar. Katoliker och muslimer i Europa vädrar oxå morgonluft. Av samma anledningar som att åsikter, som ofta är känslobaserade, inte är det samma som fakta, så hör religionen inte hemma i politiken.

Det är inte fakta som gör abortmoståndarna trycker upp bilder på aborterade foster i ansiktet på dem som uppsöker abortkliniker. Det är inte fakta som gör att abortmotståndarna bombar kliniker. Det är inte fakta som gör att abortmotståndarna skjuter läkare och patienter. Det är inte fakta bakom Texas beslut att de som utför aborter måste skriva ut bilden från ultraljudet visa den i syfte att få kvinnan att ändra sig. Det här gällde 2018 för nu har Texas förbjudit fri abort. Att skuldbelägga en människa oavsett anledning har inte med fakta att göra. Skuld och skam härstammar från Gamla testamentet och där bör de stanna. Ingen människa med lite bakom pannbenet kan använda bibeln som rättesnöre i en modern rättsstat eftersom bibeln ger oräkneliga tillfällen för tolkning. Jag undrar om det finns sekulära abortmotståndare? Abortmotståndarna i dokumentären säger att de bryr sig om kvinnornas hälsa. De säger oxå att de för det ofödda barnets talan. Jag tycker att de ska fundera på detta: ingen ber om att få bli född. Inte en ENDA människa på den här planeten har bett om att få bli född. Om de verkligen vill minska antalet aborter ska de se till att unga får en faktabaserad sexualundervisning och kunskap som förhindrar oönskade graviditeter. Det spelar ingen roll hur snäva lagarna blir för kvinnor har alltid och kommer alltid att göra abort vid en oönskad graviditet.

Abortmotståndarna har fått som de vill i och med att domen i Roe vs Wade har rivits upp och 50 års kamp varit förgäves. Det är männen som är tongivande bland abortmotståndarna och det har alltid varit männen som sett sig stå över kvinnan. Genom historien har män använt sig av religionen för att hålla kvinnan i schack. Behovet att ha kontroll över en annan människa baseras alltid på rädsla. Det finns naturligtvis kvinnor som är emot abort och jag har fått uppfattningen att de flesta är kristna och om deras tro är på samma nivå som männens håller de förmodligen med. De vågar väl inte annat. Med tanke på deras brist på respekt för kvinnor och vår förmåga att fatta faktabaserade rationella beslut, så skulle de kanske lyssna på de män som är för fri abort? Var håller ni hus alla ni män som säger att ni står på vår sida och till och med kallar er för feminister? Ni måste lägga “alla män är inte så”-argumentet på hyllan och bli aktiva.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.