Klanen Kennedy

“Vi tolererar inga förlorare!” av Britt-Marie Mattson med Peder Falk som inläsare. Oj, oj, oj vilken bra bok! Otroligt intressant! Det är den sortens faktabok med dramatiserade partier som jag tycker så mycket om och där jag får veta och lära mig massor utan att det märks. John F Kennedy och hans fru Jackie är de klanmedlemmar som jag har hört talas om mest, men jag visste inte att Kennedys har funnits med i politiken sedan tidigt 1900-tal. Joseph Kennedy var otroligt sugen på makt, men blev hela tiden snuvad på konfekten medan Rose var hemma och födde fram 9 barn (5 döttrar, 4 söner) eller åkte till Paris och förnyade garderoben. Om Joe Jr inte hade dött i andra världskriget hade han förmodligen fått i uppdrag att uppfylla pappans maktbegär. Nu blev det John Fitzgerald i stället och det gick bra för honom tills han sköts i Dallas. Näste man till rakning! Bobby hann nästan fram till presidentposten, men blev skjuten i ett hotellkök. Familjens minsting Teddy gjorde flera försök, men nådde aldrig högre än till senator. Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama var några av medtävlarna.

Familjens döttrar då? Rosemary hade en mild utvecklingsstörning och problem med humöret/raserianfall. Hon genomgick en lobotomi som läkarna ansåg framgångsrik, men som ledde till att familjen valde att placera henne på ett hem. Kathleen flyttade till England och dog senare i en flygplansolycka. Eunice och Patricia gifte sig och skiljde sig och utökade klanen med några barnbarn.

Det är svårt att skriva något vettigt om en bok som handlar om en familj som har existerat (och fortfarande gör det) och gjort ett så stort avtryck. För mig framstår de som Den Amerikanska Idyllfamiljen där ytan var oerhört viktig. “Det viktiga är inte vem du är utan vem andra tror att du är” som Joseph Kennedy uttryckte det. Det är nästan så att barnen föddes upp i syfte att föra familjen till makten och att föröka sig (Bobby och hans fru fick 10 barn!). Hur hade det gått om någon av dem inte hade orkat leva upp till intoleransen mot förlorare och gnällande?

Peder Falk gör en fantastisk uppläsning och har en mycket behaglig röst. Han tar plats på listan med favoriuppläsare.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.