Trafikvett

När jag gick i mellanstadiet på 1970-talet fick vi lära oss vilka regler som gällde när man cyklar. Jag minns att vi lärde oss 2 varianter av en vänstersväng, att alltid signalera med armen och att använda ringklockan. Självklarheter som att inte cykla på trottoaren behövdes inte ens uttalas. Idag har ingen vuxen eller barn födda efter 1980 en susning om vad som gäller för gångtrafikanter eller cyklister. När jag promenerar är jag mer orolig för att bli påkörd av en cyklist än av en bil.

Grundregel: när du promenerar längs en väg som saknar trottoar ska du gå på vänster sida. På så sätt möter du trafiken och har möjlighet att få kontakt med bilföraren. Av den anledningen ska du ha reflexen på höger sida. Om du går på höger sida kanske du inte upptäcker bilen i tid plus att föraren blir osäker på vad du planerar.

Grundregel: när du går på en trottoar ska du oxå hålla till vänster. Samma med gångvägar där skyltning saknas. Cyklister håller till höger. Det handlar om flöde och säkerhet. Finns det något mer irriterande än att behöva irra fram och tillbaka och som grädde på moset riskera att bli påkörd av en cyklist? Att promenera längs Djurgårdskanalen eller Strandvägen är en veritabel mardröm.

Grundregel: i Sverige gäller högertrafik för bilar, motorcyklar, mopeder och cyklister. Det vete fan var sparkcyklarna passar in, men de motordrivna borde hålla höger. Det heter ju spark-cykel, eller hur?

Jag möter hela tiden idioter när jag promenerar, men jag minns 2 som höjde sig flera nivåer över vanliga nötter. Vid Villa Talliden finns det trottoar längs endast ena sidan av vägen och den är obegripligt smal. 2 vuxna kan med nöd och näppe gå bredvid varann. Jag höll till vänster och mötte 2 personer. Inga problem. Plötsligt kommer en äldre man cyklande på trottoaren. Jag hade inga som helst planer på att väja. Han väljer att cykla på min vänstra sida, mer eller mindre in i buskaget!! Det gick inte fort, så jag hann säga åt honom att inte cykla på trottoaren. Om du, som vuxen, inte kan trafikreglerna ska du inte cykla i trafiken.

Vid det andra tillfället gick jag på samma trottoar fast åt andra hållet och uppför backen. Då kom en på knatte på 4-5 år farande och efter honom kom mamman, brett leende, på cykel med en cykelkärra på släp. PÅ TROTTOAREN!! Jag fick kliva ut i vägbanan vilket innebar att jag riskerade att bli påkörd bakifrån. Påkörd av en cyklist eller bil?

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.