Tandhalsar

En av biverkningarna med att bli äldre är att tandköttet drar sig tillbaka och då blottas tandhalsarna och då kan det ila. Jag har känt av ilningar ibland, men under det senaste halvåret har de blivit så pass besvärliga att det gör ont, värktablettsont. Det är inte så lajbans att borsta tänderna heller. Den kalla tandkrämen gör att det hugger mer än ilar.

Det ska mycket till för att jag ska boka en tandläkartid självmant. När sånt tar emot brukar jag köra med en skrämseltaktik: tänk om tandläkaren (eller läkaren) säger “Ja du…om du kommit hit tidigare…”. 😳 Den är väldigt effektiv! Alltså bokade jag en tid till idag och precis som när man talar om för tvättmaskinen att “Reparatören kommer nästa vecka!” och den plötsligt fungerar som den ska igen, så har jag inte känt av ilningarna på en dryg vecka. Inte förrän igår kväll.

Tandläkaren hittade inga andra fel eller orsaker till ilningarna än tandhalsarna. Hon föreslog att jag skulle gnida tandkräm mot tandhalsarna varje gång det ilar och om det inte hjälper skulle jag boka en ny tid om 1 månad. Jag skulle behöva bära runt på en tub hela tiden. 🙄 Jag har faktiskt provat det även om jag inte har gjort det fullt så ofta, men det har ingen effekt längre. Alternativ 2 var att fylla igen/täcka tandhalsarna med samma material som används vid karies. “Men då slutar det på 3000 kr.”. Hon sa det lite försiktigt förmodligen för att det är mycket pengar, men jag valde fyllningen. Jag vill inte ha ont och jag har ingen lust att springa där mer än nödvändigt. Bedövning. Besöket tog en knapp halvtimme. Resultatet blev snyggt.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.