Skolplikt

Vet du när skolplikten i Sverige infördes, men ännu viktigare – vet du varför? 1882 blev det 6-årig skolplikt. På den tiden uteblev barnen ofta på grund av att de behövde hjälpa till hemma med allt från att gårdsskötsel, djurskötsel, passa syskon eller helt enkelt bidra till familjens ekonomi och då kom utbildningen i andra hand. 1936 infördes 7-årig skolplikt. Det är helt enkelt viktigt att lära sig läsa och skriva, räkna och veta hur samhället fungerar. Nu är skolplikten omdiskuterad och ifrågasatt för att föräldrar känner sig begränsade när de måste anpassa sig till skolloven.

Det är dyrare att åka till fjällen under själva sportlovet och ja, det är dyrare att åka till Thailand under höstlovet, men en barnfamilj som verkligen har råd med den sortens resor kan förmodligen betala mer för att åka under högsäsong. En oavbruten undervisning för barnen (som ju är det viktigaste vi har, eller hur?) borde prioriteras. När en familj drar iväg på semester trots att skolan inte har godkänt frånvaron leder till en anmärkning och anmärkningar påverkar omdömen och betyg. Vad tycker barnen egentligen om att halka efter och sen behöva jobba ikapp? Naturligtvis är det stressande och stress leder till bristande på koncentration och trötthet. Problemet är att dagens människa vill ha allt och hen vill ha det genast. Framförhållning och pliktkänsla är bara ord som finns i SAOL.

Det är ingen mänsklig rättighet att åka utomlands varje år.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.