Sekter

Jag är så fascinerad av sekter! Varför någon går med, dynamiken som är både skrämmande och lockande, för att inte tala om själva gudomen eller det de nu tillber. Jag såg en dokumentärserie på Netflix, “Hur du blir en sektledare”, i somras. Den är gjord med glimten i ögat samtidigt som den berättar om de vansinnigheter som sektledarena får för sig, allt från sex med kvinnliga medlemmar till massjälvmord. Det värsta är att flera av sekterna som startades på 70- och 80-talet fortfarande är verksamma.

En sekt som startades på 1950-talet och som, i allra högsta grad är “alive and kicking” är scientologerna. Svenskan Mariette Lindstein var medlem i 25 år och merparten av tiden i USA. Hon hoppade av för 20 år sedan och har skrivit en självbiografi om den tiden. Boken är hyfsad. Språket är en aning högtravande och inläsarens, Julia Dufvenius, överartikulerande förbättrar ingenting, men min hjärna går igång!

Scientologerna grundades av sci-fi-författaren L Ron Hubbard och baseras i grunden på ett opublicerat verk som han skrev. Scientologerna skulle rädda världen och mänskligheten, men de riktar sig aldrig utåt utom när de värvar medlemmar som erbjuds att gå kurser som, i värsta fall, skuldsätter dem. Hur ska de kunna rädda världen när det är förbjudet att skaffa barn, när kvinnorna tvingas till abort?

Scientologerna förnekade bestämt att de inte var en religiös sekt, att de inte var en kyrka (L Ron Hubbard var ingen gud, trots allt) tills de upptäckte att de kunde bli befriade från skatt som religiös församling och – häpp! – blev de en kyrka. Pengar. Förr eller senare handlar det alltid om pengar trots att alla sekter avsvär sig den vanliga, fördärvliga världen.

Anläggningen i LA, där Mariette tillbringade större delen av tiden, var omgärdad av taggtrådsstängsel och det kryllade av vakter. När scientologerna fick reda på att hon tänkte skriva om dem blev både hon och hennes anhöriga mordhotade. Varför?! Om en sekt är så övertygad om att sättet de lever på är det enda rätta behöver de väl inte bry sig om vad som sägs och skrivs? Låt den som inte längre vill vara med sticka. Medlemmarna är ändå så pass hjärntvättade att majoriteten inte vågar fly.

Arbetsförhållandena var horribla. De blev sömndepraverade, fick lite och usel mat och utsattes för psykisk tortyr och förnedring. Den dåvarande bossen, Miscavinger, blev bara snurrigare och snurrigare och godtycklig.

Det är knappt 2 timmar kvar av boken och det ska bli intressant att få veta hur hon och hennes man, en amerikan och medlem som hon träffade ett par år innan hon flydde, klarada av det och hur de lyckats bygga upp ett nytt liv i Sverige.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.