Respekt

Respektera det du inte har kunskap om. Is och kyla till exempel.

När Flaten, som är en insjö utan stora vattendrag, fryser till dras Rönningeborna ut på den som av en magnet. Varför? Kan de någonting om hur isar fungerar? De drar med sig både barnvagnar och knoddar i pulkor. Hur gör dem om isen knakar eller ger vika? Jag har inga djupa kunskaper om isar, men jag begriper så pass mycket att när isen har legat och det sedan blir töväder för att därefter frysa till igen, så är den inte pålitlig. Särskilt inte närmast land. Jag promenerade runt Flaten idag i strålande sol och minus 16 grader och med en lätt kölddimma svävande strax ovanför isen. De kommer förmodligen att ploga upp banan inför helgen efter att den snöade igen härom dagen och Rönningeborna kommer att dras dit som av en magnet. Pär känner en dam som ofta åker långfärdsskridskor och som valde att gå en iskurs för att lära sig mer. Efteråt hade en av deltagarna sagt “Vad har vi utsatt våra barn för som dragit ut dem på isen i barnvagn?! Aldrig mer!”. Respekt kan du få av kunskap, men den är av större vikt när du inte har kunskapen.

Minus 16 grader, som sagt. När jag växte upp i Kiruna, med riktiga vintrar som en regel i stället för det undantag de är numera, var jag fåfäng. Mössan förstörde frisyren. Ordentliga vinterskor var fula. Barhuvad med känslan av att något bet och gnagde på mina öron i minus 32 grader. (Idiot!) Korta jackor som tillät kylan att krypa upp längs med ryggen. Gympaskor där sulan frös, blev stenhård och fick noll friktion. Jag kände mig snygg och det var viktigast. Ett mirakel att jag inte frös sönder alla hjärnceller…. När jag ser, inte bara fåfänga tonåringar, som har just korta dunjackor, ingen mössa eller vantar och – det allra värsta – tajta jeans med nakna fotleder och endast sneakers, så nöjer jag mig inte med att skaka på huvudet och sucka. Jag tänker att de saknar respekt för kylan. I den här delen av landet där den här sortens vinter är ovanlig och med en fuktigare och därmed råare kyla än i norr är det ännu viktigare att ta reda på vad som gäller. Nu är jag gammal och vis och kan inte förstå hur fåfängan, även hos vuxna, går före att slippa frysa?! Hur kan de vilja missa att njuta utomhus av en sådan här perfekt vinterdag? Jag klär mig i t-shirt, knästrumpor, leggings, ett extra par tunna strumpor, mjukisbyxor, en tunn polotröja, mössa, termovantar och min röda super-vinterjacka från Ahkka. Det är kallt om näsan och kinderna, men när jag har varit igång i 10 minuter är jag lagom varm och jag njuuuuuter!

Vem vill frivilligt gå miste om detta? Att vila i tystnaden en stund. Sol på näsan. Stillhet. Frost och kyla utan att frysa.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.