Ord

Det finns åtminstone 4 ord jag avskyr, verkligen avskyr och som används för lättvindigt: expert, galen, monster och ondska.

Naturligtvis finns det äkta experter som har mångårig och djup kunskap i ett ämne, men jag betvivlar alla som ger råd om allt från föräldraskap och litteratur till löparskor och hur du lyckas med surdegsbrödet är experter.”Så får du bukt med en trilskande 3-åring. Expertens råd.” “Så lyckas du med surdegen. Experten svarar.” “De här skorna förbättrar löpningen. Expertens tips.” Expert har blivit ett epitet som vi normalutbildade dyrkar som en gudom och som får oss att tvivla på vårt sunda förnuft som så gott som alltid leder, i alla fall mig, rätt. Eftersom jag inte är (utbildad) expert, men har 57 års livserfarenhet får jag inte svara på frågor hos DN:s Insidan. Mina svar skulle bli korta och alltför kategoriska även om jag rekommenderar det väldigt användbara “jag-budskapet”. Tillräckligt mycket terapi har lärt mig att jag inte kan förvänta mig ett direkt svar från en terapeut medan jag själv ger raka besked när någon ber mig om råd. Ofta är svaren hos Insidan långa och det händer att det egentliga rådet uteblir, men då brukar jag läsa kommentarerna där läsarna inte hymlar eller lindar in åsikterna i bomull.

Galen är ett begrepp som täcker det mesta mellan den som frivilligt hoppar bungyjump från ett flygplan till och Putin. Det är definitivt inte ett sjukdomstillstånd och det vet alla som sitter hos terapeuten och undrar om hen har blivit galen. “Vi tycker inte om att använda det begreppet.” blir svaret och jag instämmer. Att “göra något galet” har knappast att göra med sinnestillståndet utan betyder att det blev fel.

Monster kallas någon som gör något avskyvärt som att t.ex. rusa in i ett köpcentrum och skjuta vilt omkring sig. Den personen är troligare sjuk och/eller desperat. Samma sak med seriemördare och krigsförbrytare. Serier och filmer om mördare har ofta ordet “monster” i titeln för det kittlar fantasin. Äkta monster finns bara i sagor som de serietillverkade orcherna i “Sagan om ringen” som saknar hjärna och bara följer order.

Ondska. Om du frågar mig vad ondska är blir mitt svar att den inte finns. Illvilja och elakhet, själviskhet och dumhet – det tror jag på och det finns omkring oss dagligen och stundligen i form av människor. Det syns inte utanpå och det, mina vänner, är betydligt mer skrämmande än seriemördare och orcher! Nazismen med Hitler i spetsen benämns alltid som ondska, men han var inte frisk och hans närmaste män var troligen inte heller det. Om 50 år kommer Putins handlingar att ses som onda, men han har blivit knäpp av för mycket makt och i skrivandets stund väldigt desperat. När en modig människa med starkt civilkurage kämpar för att minska orättvisorna i världen kallar vi det för att bekämpa ondska, men orättvisorna är en följd av det som makthungriga, giriga, själviska och narcissistiska människor gjort. De är inte onda, de är dumma i huvet.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.