Ofrågvisa

Min favoritkrönikör på DN, Emma Bouvin, skrev härom dagen om att män är dåliga på att ställa frågor. Hon reserverade sig mot att inte alla män är det. Jag reserverar mig inte. Män är urusla på att ställa frågor. Kvinnor får ofta ansvaret för att ett samtal hålls vid liv.

Ett exempel är när Elins kusin bytte bostad. Pär pratade med svägerskan (kusinens mamma) om det. När jag sedan frågade om hur kusinen trivdes svarade Pär att han inte visste för det frågade han inte. Meh!!

“God morgon! Hur är det?” frågade Pär när jag lyckades släpa mig ur sängen vid halv 11. Jag stängt av mobilmarmet 3 gånger (jag har 3 larm med 15 minuter emellan i stället för snooze). Det blev ingen promenad idag heller. Kroppen slåss mot pollen och det blir ingen ork över för fysiska överdrifter. Besvikelse och lätt panik: ingen promenad alls den här veckan mer än till Konsum och då blev jag så pass dålig att jag sov ett par timmar efteråt. Mitt svar på Pärs äckelhurtiga morgonhälsning blev att jag mådde skit. Jag hade 1/2-Lergigan-ångest och tog itu med att stuva om i frysfacken. Jag får ofta dra ut det ena facket efter det andra för att hitta det jag är ute efter och har ledsnat. Att rensa och röja är en klassisk ångestsyssla för mig och det blir ofta att jag går hårt fram och är irriterad. Jag bad honom att identifiera innehållet i några matlådor och att gå igenom grönsaksfacket. Vi hade vår vanliga diskussion om ett par burkar med havtornsbär (jag avskyr havtorn; smaklökarna får kramp av den sur-beska smaken) som har legat i frysen i 100 år och som han tänker göra marmelad av när som helst. Jag tycker att det räcker med en av dem, den stora, men jag vet att han smusslade ned den andra bland grönsakerna när han ställde tillbaka lådan i frysen. Efter det hade vi inte så mycket kontakt. Jag sov middag efter lunch. När vi åt middag var stämningen inte på topp och jag frågade om han var irriterad. “Vet inte. Det verkar vara du som är irriterad.” Det är här som ofrågvisheten kommer in.

Han vet att allergin är intensiv och jag skulle uppskatta en omtänksam fråga om på vilket sätt jag mår dåligt (TRÖTT, ögonen svider, näsan kliar och jag hostar). En fråga är ett tecken på att att han bryr sig även om det är samma sak varje vår. Följdfrågor! Visa intresse! Omtanke! Han vaknade inte till förrän jag frågade hur vi ska göra med middagen på fredag eftersom han ska bara med på “Scania hack” på både torsdag och fredag. Då blev det jobbsnack. S.U.C.K. Jag behöver aldrig ställa frågor för då är han självgående.

Jag tittade på Melodifestivalen igår. Mobilen var uppallad på köksbordet medan jag gjorde minimosaik under tiden. Anledningen till att jag såg den var att den tog plats i Sverige och är det något SVT är bra på, så är det stora evenemang. Petra Mede är alltid en fröjd att se. 50 år sedan Abba vann! Ett halvt århundrade och jag minns det… 😳 Pär visste att jag skulle titta, men tror du att han tog initiativet genom att fråga om det? Icke. Jag fick sjäkv berätta.

När jag kommer tillbaka från en promenad och han är hemma frågar han alltid hur det gick. När jag har tränat med gummibanden frågar han aldrig hur det gick ens när han är hemma medan jag gör det. Varför är det så? Är det ett sätt att markera ointresse från hans sida, men varför?! Jag är van, men blir ändå sårad. Jag är trött på det ojämna förhållandet i våra samtal. Jag tänker strejka. Jag ska tiga ihjäl honom. Jag har alltid fått höra att jag är svårpratad. Pyttsan!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.