Magi

Det fanns en period när Harry Potters värld stod i fokus för mig. Jag upptäckte den som vuxen och närmade mig 40. Jag läste alla böcker på både svenska och engelska och jag lyssnade på dem på både svenska och engelska och då fanns det 2 engelska produktioner där den med Stephen Fry blev favoriten. Den är för övrigt den i särklass bästa och snyggaste produktion jag har lyssnat på oavsett genre! Naturligtvis har jag sett filmerna, men böckerna är bättre. Jag lockades av idén att det finns magi och jag är fortfarande sur över att vara en mugglare, men det som var ännu mer lockande var djuren. Alla dessa fantastiska vidunder! Allt från nifflare till hippogriffer.

För några år sedan kom filmen “Fantastiska vidunder och var man hittar dem”. Det är Newt Scamander som är författare till boken med samma titel och boken utgör en del av kurslitteraturen på Hogwarts. Filmen utspelar sig medan han forskade, samlade och räddade de arter som var utrotningshotade. Han har en resväska. En formidabel resväska! När han fäller upp locket kan han gå ned i den. Långt ned där han har en hel värld fylld av dessa djur och deras habitat. När jag ser sånt blir jag mållös. Dels över att filmtekniken kan åstadkomma det, men mest över den avundsvärda fantasin hos JK Rowling! Jag vill ha MAGI i mitt liv!!! Själva filmen handlar om att Newt Scamander kommer till New York för att hitta och rädda det sista exemplaret av ett djur (som jag inte minns namnet på). Det finns även en otrevligare varelse som härjar, en obskyros och naturligtvis är skurkarna ute efter den. Allt utspelar sig på 1920-talet, många år innan Harry och hans nemesis Voldemort. Skurken i det här fallet är Grindelwald som var kompis med Dumbledore.

Den andra filmen (det finns 3 i skrivandets stund), “Grindelwalds brott”, fokuserar på Grindelwald och allt fuffens han har för sig. Han befinner sig i Paris och samlar anhängare. Första gången jag såg filmen blev jag besviken eftersom jag tog för givet att fokus skulle ligga på djuren igen med tanke på att titeln var den samma. Andra gången jag såg den var jag förberedd och tyckte att den var bra. Inte lika bra som den första, men väl värd att se. Johnny Depp har rollen som Grindelwald och han är ett praktarsel privat, men lik förbannat en skicklig skådespelare. På grund av hans svinaktiga beteende i privatlivet fick han inte rollen i den tredje filmen.

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter”. Grindelwald strävar efter att bli trollkarlvärldens ledare och Dumbledore blir motvilligt indragen. Mads Mikkelsen spelar Grindelwald och kommer inte i närheten av Johnny Depps gestaltning. Mads Mikkelsen saknar det ondskefulla och slippriga draget. Filmen är riktigt bra, bättre än tvåan.

Dagens filmteknik är datorbaserad och det är möjligt att skapa fantastiska miljöer och fantasifulla vidunder och som tittare tackar jag och tar emot! Jag kan inte låta bli att fundera hur det är att vara skådespelare när den största delen av miljöerna inte finns? Blåskärm och grönskärm och datoranimerade rörelsemönster. De får ju ingen möjlighet att se eller ta in stämningen i alla dessa fantasifulla miljöer. Det finns ingen magi för dem.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.