Ljudbok

Stulet fokus av Johann Hari

Inläsare: Stefan Sauk

Upplever du att du har svårt att koncentrera dig? Känner du dig stressad och har svårt att sova? Har det varit så en lång tid? Jag vet att det låter som ett läkarbesök och det finns naturligtvis många orsaker till problemen. Jag är säker på att du har snappat upp de senaste rönen angående sociala medier och skärmtid. Faktum är att det är mycket, mycket värre än det medierna rapporterar.

Jag har lyssnat på “Stulet fokus” av Johann Hari, inläst av Stefan Sauk. Johann Hari är en journalist som levde länge med just svårigheter med att koncentrera sig, stress och dålig sömn. Han begrep att han var tvungen att göra sig av med sociala medier, mail och ständiga aviseringar, men upptäckte att det var, på gränsen till, omöjligt. Skaparna av algoritmerna är cyniska och giriga.

Den andra delen handlar om hur processad mat och långvariga föroreningar påverkar hjärnan och den avslutande delen ifrågasätter den explosionsartade diagnisticeringen av adhd och centralstimulerande mediciner.

Jag tillhör inte dem som har fastnat i algoritmernas nät eftersom jag inte har några sociala medier eller använder YouTube planlöst. Jag surfar inte runt på nätet om jag inte letar efter något specifikt. Författaren har enorma problem med mail och där känner jag inte alls igen mig bl.a. eftersom jag inte arbetar, men jag är även nitisk med att avregistrera mig från nyhetsbrev och att markera skräppost när såna dyker upö.

Delarna om sociala medier och adhd var intressanta, medan mat och miljö blev för tunga och överväldigande, så jag kopplade bort en aning. Det var uppfriskande att höra Stefan Sauk läsa något annat än kriminalromaner och det dämpade upplevelsen av torr fakta.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.