Kulturberikande

Sverigedemokraterna har med sin rädsla för allt utanför Sverige och sitt gapande om att de vill skydda den svenska kulturen dragit igång en sorts tävling som går ut på att bevisa att så gott som all svensk kultur och alla svenska traditioner har ursprung från större delen av Europa. Köttbullar och kåldolmar kommer från Turkiet. Julgranen från Tyskland. Lucia från Italien. Inte ens semlan är svensk, men den har jag personligen aldrig sett som särskilt svensk och det är tydligen mandelmassan som är inflyttad.

Jag har sett 3 avsnitt ur en debattserie, “Åsiktsbubblan”, på Svt.play som inte är av någon hög kvalitet. Ett av avsnitten handlade om just invandring och nödvändigheten av ett mångkulturellt samhälle. I laget som var emot var 3 av 4 såna trångsynta stereotyper att det var pinsamt. Den fjärde var en kvinna som inte var etnisk svenska och därför fick rollen uppstickare. I det lag som var för ett mångkulturellt samhälle var 3 av 4 kulturarbetare och vi vet ju att de är motsatsen till trångsynta. Den fjärde var en man med ett “vanligt” arbete. Inget av lagen var en genomsnittlig svensk, men då hade det väl inte blivit en debatt. Jag tyckte att de som vill bevara sverige svenskt var fruktansvärt pinsamma, men det var det andra laget också när de hela tiden log överseende, till och med nedlåtande, medan de dissekerade allt som anses vara svenskt. Det finns nåt som skaver här, tycker jag. De som kommer till Sverige oavsett om de väljer det eller flyr från något upplever ofta att det är kallt (inte mycket att bråka om där), sjukvården är tillgänglig för alla och kvinnorna är fria att leva som de vill, men inte mycket utöver det är bra. Svenskarna är tillbakadragna och tråkiga, maten är smaklös och våra traditioner och vårt sätt att leva är torftigt och färglöst. Vi har religionsfrihet som innebär att vi har rätt till frihet från religion. Det finns ingen som upplever det som negativt och jag blir inte kallad för främlingsfientlig för att jag inte vill få islam upptryckt i ansiktet. Vi kanske behöver kulturfrihet. Frihet att inte bli kallad för trångsynt, stel och rädd för att jag inte välkomnar vartenda nytt kulturberikande påfund. Det är väl så att många av våra traditioner inte är så ursvenska som SD hävdar, men det finns ingen anledning att förminska dem eller tycka att de är löjliga i jämförelse med övriga Europas. När man gör det är man lika trångsynt som SD-anhängarna.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.