“Kriget mot kroppen”

Underliggande sjukdomar är inte speciellt svåra att ta hänsyn till när vi analyserar olika risker, bland annat genom att ta bort alla tidiga dödsfall från analysen. Men även när vi gör det brukar resultaten kvarstå: tjocka personer har antingen ungefär samma eller mindre risk att avlida i förtid som smala när man passerat övre medelåldern.

En annan liknande sak som fått kollegor att klia sig i huvudet är den så kallade fetmaparadoxen, och nu blir det kanske ännu mer intressant. Det handlar om att överviktiga har en bättre överlevnad än smala individer när sjukdom väl har slagit till, inklusive hjärt-kärlsjukdom. Att det ligger till på det viset har varit känt i 20 år.

Erik Hemmingsson

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.