Klichéer

Böcker och musik i litteratur och filmer. Varför lyssnar ingen på Absolute Hits eller en av Spotifys spellistor med 80-talspop? Det är inte fint nog. Varför läser ingen den senaste boken av Benedict Jacka (fantasy som är väldigt bra!) eller Camilla Läckberg? Det är inte fint nog. Ett alternativ är att författaren respektive filmmakaren faktiskt inte har en susning om vad vanligt folk läser eller lyssnar på.

När de kommer hem efter en lång dag på jobbet tar de ett glas vin (aldrig varm choklad eller en sockerspäckad Cola) och väljer en Spotifylista med soft jazz (jag avskyr jazz!*ryyyser*). Om personen är xtra snobbig, så blir det en retroaktig vinylskiva. Ett alternativ till jazzen är klassisk musik och då är vi tillbaka till det specifika. Det blir ingen Spotifylista med en samling av de mest välkända och – Gud förbjude!! – populära styckena. Nänänä, det blir en enskild kompisitörs specifika komposition uppdelad i satser eller etyder eller opus. Aldrig att de tar en bärs och svänger sina lurviga till “Girls on film” med Duran Duran. Jag är säker på att det är ett bättre sätt att skaka av sig arbetsdagen.

Det finns en bok som heter “Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” skriven av Katarina Bivald. Personerna i den boken läser allt möjligt från Camilla Läckberg till Dostojevskij och det gillar jag! Den i särklass snobbigaste bokläsaren är fröken präktig, Rory, i “Gilmore girls”. Förutom att hon läser jämt, när hon inte skaffar sig A i alla ämnen, så är det bara de knepiga Nobelpristagarna och ryska författare och Jane Austen och Dickens. Hon klämmer säkert in nån aktuell faktabok oxå. Hon och hennes kompis lyssnar endast på obskyra rockband som inte har slagit igenom det vill säga många, många mil från Absolute Hits.

De gånger det lyssnas på pop och rock handlar det om världskända hits från 1960- och 70-tal. Inte ABBA:s Greatest Hits utom möjligen Dancing queen.

Har du tänkt på att när amerikaner ser på film i amerikanska filmer ser de i 9 fall av 10 på en svart-vit amerikansk film? En av anledningarna är väl att de slipper undertexterna.

Har du lagt märke till hur ofta välutbildade personer i både böcker och film obehindrat kan citera dikter, Shakespeare, filosofer och bibeln? Wow, de har lärt sig ett stycke text utantill!

Notera och begrunda, mina vänner!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.