Fusk

Visste du att det går att köpa s.k. likes? Du kan köpa t.ex. 70.000 stycken för ungefär 100 dollar för ge ditt Instagramkonto extra skjuts (Fake fame, HBOMax). De fejkade följarna är “bottar” som består av hundratusentals bitar av verkliga personer som tillsammans blir en fejkad följare. Det är oxå möjligt för de påhittade följarna att lämna kommentarer. Där lärde jag mig något nytt!

Visste du att det finns en knallrosa vägg i LA som tydligen passar suveränt bra som bakgrund till selfies? Väggen i sig anses vara en av LA:s sevärdheter och folk reser dit från hela världen med det enda syftet att ta en selfie med den knallrosa väggen i bakgrunden. Den är oxå ett bevis på att du har varit i LA. Ännu en ny lärdom! Men med tanke på hur oäkta det mesta som har med Instagram att göra är, så är färgen på väggen inget bevis. Du kan lika gärna måla vilken betongvägg som helst, beskära fotot, lägga på filter som fixar till ljus och skuggor och – häpp! – du har sparat tusentals kronor OCH skonat miljön.

Influänsers har inget existensberättigande. Det tillför INGET av värde. Det de gör är att vanliga människor med verkliga liv känner sig mindervärdiga. De kallar sig entrepenörer och de jobbar hårt, betydligt hårdare än vad deras följare förstår, men resultatet är 100% fejk. Alla influänsers, från Kardashian-damerna till Löwengrip och Ingrosso, använder sig av bottar. Man får intrycket av att en influänser är berömd och det gör att diverse företag vill samarbeta och öser prylar över dem och när influänsern gör reklam för företagen ökar antalet följare osv.

Jag har ofta varit och blir fortfarande avundsjuk, men inte av samma anledningar som när jag var ung. Min instinkt är fortfarande att ducka, dra mig tillbaka, att inte utsätta mig för det på samma sätt som man undviker det man är allergisk mot. Däremot blir jag aldrig avundsjuk på den status någon får genom prylar, fester, resor och kändisar. Numera finns det forskning som visar att den psykiska ohälsan ökar på ett alarmerande sätt särskilt hos unga kvinnor upp till 21-22 år och hela vägen ned till flickor i 10-årsåldern. Ätstörningar, depressioner och självmord. Det är i första hand Instagrams fel eftersom ökningen tog fart efter att den dök upp i sociala medier. Naturligtvis har föräldrarna ett ansvar att hålla barnen borta från den skiten, men det är jäkligt svårt eftersom medierna är gjorda för att skapa beroende. Alla influänsers bör ställas till svars, ta ansvar för hur de påverkar sina följare. Eftersom jag inte använder sociala medier över huvud taget vet jag inte om det finns seriösa influänsers. Såna som har ett budskap, som vill något utöver att göra reklam för prylar, som vill stärka självförtroendet hos följarna, hjälpa dem att sätta gränser och skydda sin integritet. HALLÅ?! Finns ni?!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.