Filmatiseringar

Jag har läst “The handmaid’s tale” av Margaret Atwood. I bokform är det en långsam berättelse där Offred/June beskriver sitt kraftigt begränsade liv som tjänarinna, men oxå hur hennes liv gestaltade sig fram till Gileads födelse. Den första säsongen av serien följer boken, men redan i andra säsongen börjar serien leva sitt eget liv. I boken blir Offred aldrig gravid (så vida jag inte missuppfattat allt) medan allt eskalerar och – enligt mig – blir överdrivet i och med Junes fixering vid att hitta sin första dotter. Eftersom serien är amerikansk är alla karaktärer uppsnyggade i jämförelse med bokens beskrivningar. Snart har säsong 5 premiär och jag har inte för avsikt att se den. Producenten vill planera för ytterligare 5 säsonger. Det är mjölkning de luxe! Jag skulle vilja veta vad Margaret Atwood tycker. Är hon över huvud taget delaktig? Just nu läser jag fortsättningen, “The testaments”, som utspelar sig 15 år senare. Jag tycker att den är betydligt bättre, intressant med flera olika vittnesmål bl.a. Aunt Lydia. Hon kommer att få en egen s.k. spin-off. Undrar om den har koppling till “The testaments”?

George RR Martin var inte delaktig i de 2 sista säsongerna av “Game of thrones”. Han skrev 5 böcker och berättelsen slutar mitt i. Hans fans har länge varit upprörda över det och de har min fulla förståelse. Som författare bör man avsluta det man påbörjat, så vida man inte trillar av pinn. Om jag inte har fattat fel har han tagit till sig av kritiken och tagit upp skrivandet igen, men fansen kommer tydligen att få flera överraskningar vilket jag tolkar som att han inte tänker följa tv-serien. Det blir hur snurrigt som helst! De 2 sista säsongerna av tv-serien är skitdåliga! Jag undrade om jag såg en helt annan berättelse, men med samma karaktärer och miljöer. SPOILERVARNING! Jon Snow blir huvudpersonen som allt kretsar kring och stridsscenerna med honom i centrum ökar så mycket i antal och längd att det blir en riktigt usel actionfilm där den egentliga handlingen blir reducerad till ett nödvändigt ont för att driva allt framåt. Arya förvandlas till en mördarmaskin utan ansiktsuttryck. Sansa är fortsatt mesig (gillade aldrig henne). Tyrian som varit en karaktär med klös och bra repliker förvandlas till en blek kopia av sig själv. Denaerys drabbas av storhetsvansinne och bränner ned hela städer med sin drake. Jon Snow känner sig tvingad att döda henne. Snart kommer en svulstig produktion där familjen Targarian står i centrum som utspelar sig innan “Game of thrones”. Finns det inga nya idéer alls?! Det är bara pre-quels, sequels och spin offs.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.