FHM

För några veckor sedan såg jag en dokumentär på svt.play, “Bakom den svenska modellen” från i år, som handlar om hur Sverige hanterade Covid-19 under pandemins första år. En dokumentär som sammanställdes när allt lugnat sig och spekulationerna, mer eller mindre, dött ut.

Medan det första tumultartade året lunkade på tvivlade jag inte ett ögonblick på att FHM med Anders Tegnell hanterade det på bästa sätt. Tillsammans med socialminister Lena Hallengren fick de ta mycket skit från svenska arroganta besserwissrar som ansåg att de visste bättre än AT trots hans oerhört gedigna kunskaper och erfarenheter från andra länder där han arbetat med samma problematik. Kritiken från andra länder var faktiskt obegriplig eftersom vårt sätt att hantera pandemin inte på något sätt skadade dem. De ville bara “…rättfärdiga sina egna drakoniska åtgärder” för att citera LH. Det fanns inga bevis för att en total nedstängning av samhället hade långvarig effekt vilket visade sig när antalet smittade och döda snabbt ökade i antal när nedstängda samhällen öppnades igen. Det fanns en etisk balans mellan om det är sämre för samhället när många medborgare inte kan gå till arbetet med alla sociala och ekonomiska följder det för med sig jämfört med hur många som dör. Hade du velat vara tvingad att fatta det beslutet? Jag trodde väl inte det. Jag hade tur som inte förlorade någon i Covid-19 eller som ens blev allvarligt sjuk och vill därför inte förminska det lidande som alla anhöriga blev tvungna att gå igenom. Det blev ett märkligt snedvridet fokus när äldreboenden rapporterade höga dödssiffror. Faktum är att flertalet äldre och redan sjuka som dog på boendena gjorde det med Covid-19 och inte av Covid-19. Ett annat faktum är att anledningen till att smittan spreds på äldreboendena var en konsekvens av urdåliga arbetsvillkor för de anställda till följd av den hysteriska privatisering av statlig sjukvård som de borgerliga partierna drog igång. Det var timanställning som gällde och fortfarande gäller och de anställda hade och har inte råd att stanna hemma vud minsta nysning. Det var definitivt inte FHM:s fel. Jag funderade ofta på varför de anhöriga inte tog hem sina äldre? I stället upplevdes besöksförbuden som en olägenhet.

Svenskarna idiotförklarade FHM när de inte rekommenderade munskydd som många andra länder gjorde. När munskydd så småningom krävdes på t.ex. bussar och tåg var de som levde upp till det i minoritet. Själv började jag använda munskydd sommaren 2020 och jag spritade händerna och höll avstånd. Vår Konsumbutik var snabb med att placera en stadig behållare, inte bara en pumpflaska, handsprit precis vid ingången till butiken, men majoriteten svepte förbi och direkt till frukt och grönsaker där de började klämma. ICA i Salem, däremot, hade ingen handsprit alls under det första året. Var finns det egna ansvaret?! Även om FHM inte säger att du bör ha munskydd, så kan du ändå ta på dig ett för säkerhets skull. “Det blir så svettigt!” Bit ihop, för fan!! Att sprita händerna på Konsum tar max 15 sekunder. Gnället om bristen på (tuffa) restriktioner övergick i gnäll över att inte få fira jul på det vis man var van vid. Svensken blir, ta mig fan, aldrig nöjd! Sverige hade åtminstone en regering och en FHM som tog smittan på allvar till skillnad från USA med Trumpen och Brasilien med Bolsonaro.

Vi lever i ytterligheternas tid där kompromiss och måttfullhet har blivit skällsord. Förutom att AT blev kritiserad och idiotförklarad levde han under ständigt hot. När sedan allt fler svenskar och andra länder insåg att den svenska modellen fungerade blev AT världens populäraste epidemiolog och hans nylle trycktes upp på t-shirts och muggar. Vad ska man säga?

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.