Endorfiner

Det finns så otroligt många böcker som inte lämnar något större avtryck hos mig, så när jag träffar på en riktigt, riktigt bra berättelse med en, för mig, ny författare och med en helt ny inläsare rusar endorfinerna från hjärnan hela vägen ut i tårna. “Folk som sår i snö” av Tina Harnesk med Patricia Fjellgren som inläsare är en sådan bok.

Máriddja och Biera är ett par i 85-årsåldern. Máriddja har cancer, men tänker inte dö förrän hon ordnat så att hennes gubbe klarar sig. Hon anförtror sig åt Siri, växeltelefonisten i telefonapparatmaskinen (en iPhone).

Kaj och Mimmi är nyinflyttade i byn. Kaj har sår från sin barndom och hans mamma dog utan att förklara varför han fick dem. Mimmi längtar efter barn, men är Kaj redo?

Tempot i berättelsen är stillsamt och jag var nära att ge upp redan efter en halv timme när det lossnade och språket fick fart och hade humorn med sig. Bildspråket är fantastiskt! För ovanlighetens skull tycker jag om alla som är med. Livet i en by i Norrland har en lockelse för mig, men den kommer från att jag önskar att jag ville leva på det sättet nära naturen, ute i naturen, de 8 årstiderna, det okomplicerade om än inte enkla. Inläsaren kommer nog från trakterna eftersom hon har både satsmelodin och det samiska uttalet.

Den här boken är så bra att jag kommer att köpa den som inbunden för att kunna läsa den flera gånger.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.