De/dem

Ska vi behålla de/dem eller slöa till allt och gå över till dom? Svar: behålla de/dem. Ska vi sänka kraven på den grammatiska undervisningen? Svar: i helvete heller! Ska vi acceptera att dagens elever inte anses ha förmågan att lära sig skillnaden? Svar: det är arrogans på hög nivå.

“De och dem är en större fråga än att landets svensklärare ska tvingas traggla grammatiska regler med ointresserade elever. Det handlar också om att synen på språkets och litteraturens plats i skolan och i samhället behöver uppgraderas. Att få lära sig att behärska ett språks olika uttryck, att veta hur man anpassar det efter vilken situation och vilket syfte man har, det är att demokratisera språkutvecklingen, till skillnad från att avveckla dess beståndsdelar.” Vesna Prekovic, DN.se.

Tips: när du tvekar kan du jämföra med engelskans they/them. Det knepet använder jag.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.