Bortskämda

Det har höjts röster för ett omval på grund av de köer som uppstod vid vallokalerna. Vilket jävla skämt! Köerna uppstod som en följd av bestämmelser om att inte bara själva röstandet ska vara hemligt utan även vilka röstsedlar man väljer samt att det inte får vara mer än en person i röstningsbåset. Kort sagt: köer som en följd av ökad säkerhet ungefär som det blev efter 9/11. Vi har många små partier i Sverige, så det blir många olika röstsedlar. Jag blev själv överraskad av det nya och fumlade lite, men jag förtidsröstade en söndag förmiddag. Dessutom uppstod köerna huvudsakligen i storstäderna där folk är mer stressade och blir störda av allt som inte flyter

Det är en särskild känsla att rösta på själva valdagen, men vi har möjlighet att förtidsrösta hela 2 veckor fram till valdagen. Vi lever dessutom i ett land där du inte blir avskedad om du behöver sluta tidigare för att göra din medborgerliga plikt. I USA röstar man på vardagar och kan bli sparkad om man vill göra det under arbetstid. Det är dessutom knepigt att registrera sig för att få rösta eftersom de inte tillämpar folkräkning medan vi får röstkortet i brevlådan. Det är även möjligt att rösta via ombud om det är svårt att ta sig till en vallokal. Att rösta är viktigt, så ha framförhållning och även en plan B och till och med C. Det är mer acceptabelt att glömma framförhållningen när det handlar om att boka tid hos frisören eller köpa middagsmat, men du behöver inte rösta oftare än var 4:e år för bövelen, så planera in det!! Datumet bestäms tidigt och därmed vet du när du kan förtidsrösta. Valdagen kommer knappast som en överraskning.

Det fanns dem som valde att inte rösta på grund av köerna och till dem vill jag säga 1. Att inte rösta är inte samma sak som att rösta blankt eftersom blankrösterna blir en del av valdeltagandet och 2. Skaffa dig kunskap om vad demokratiska val innebär, så du begriper vikten av att rösta och 3. Om du inte pallar att köa till något så viktigt bör du se över dina prioriteringar.

Från valprövningsnämndesns hemsida. “Valprövningsnämnden kan besluta att upphäva ett val och förordna om omval i ett visst val eller i en viss valkrets om det begåtts fel som med fog kan antas ha inverkat på valutgången.”...om det begåtts fel som med fog kan antas ha inverkat på valutgången.” Om du tillhör dem som gick hem på grund av en kö har du med fog inverkat på valutgången. Sug på den! Du som inte har röstat ska inte klaga över huvud taget, varken på köer eller på valresultatet. Håll klaffen de kommande 4 åren!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.