Bokbål

Jösses, vad det skrivs mycket om koranbränning! Politiker, religiösa ledare, kreti och pleti fördömer det. De jämför handlingen med de bokbål som högerextrema och religiösa fundamentalister gärna tar till när de vill skydda befolkningens sköra sinnen, men jag håller inte med. Självklart påverkas jag av att jag är ateist, men jag är inte ute efter att neka någon enda människa deras tro. Jag tycker om att diskutera religion, men jag har aldrig och kommer aldrig att försöka övertala någon att min övertygelse är den enda rätta. De religiösa, däremot, gör ofta det. “Min tro är den enda rätta!” De kristna korstågen har mycket på sitt samvete i sina försök att kristna världen och rädda människorna från avgudadyrkan, men det är 1000 år sedan. Muslimerna håller fortfarande på. De hävdar envist att islam är en fredlig, varm och generös tro, men de säljer inte in sina argument särskilt bra. Det enkla faktum att islam förtrycker kvinnor gör ju att det är kört från början. Hur många kvinnor har du sett i samband med protesterna här i Sverige och i Irak? Det enda tillfället kvinnorna var i fokus var i våras när många protesterade mot förtrycket genom att klippa sitt hår.

Enligt mig är koranen en symbol för islam precis som bibeln är för kristendomen och toran för judendomen. Enligt mig är den inte det samma som själva religionen. Svastikan var en symbol för nazismen, men inte själva nazismen. När irakierna trampade på och brände svenska flaggan, så ryckte jag på axlarna. Flaggan är symbolen för mitt land som är världens bästa land och som jag är stolt över och den känslan finns kvar i mig även om flaggan trasas sönder.

Idag skrev Lars Calmfors i DN. Han, Jonas Gardell och jag lutar åt samma håll. De använder inte ordet “symbol”, men de anser inte att just koranen är helig. I en intervju för Expressen formulerar Jonas Gardell ett förslag om att vi ska förbjuda bränning av ALLA slags böcker. Det finns inga skäl att särbehandla religiösa verk, utan även icke-religiösa – inklusive ateistiska – bör ha samma skydd. Även icke-religiösa – inklusive ateistiska – bör ha samma skydd. Vi har religionsfrihet i Sverige och det innebär även frihet från religion. För mig innebär koranbränningarna ett upprop för frihet från religion, men det är min personliga tolkning och vi har även åsiktsfrihet här i världens bästa land.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.