Åsiktsbubbla

Jag såg ett avsnitt av “Åsiktsbubblan” på svt.play. Plötsligt förstod jag upplägget! 2 grupper à 4 personer med diametralt olika åsikter om ett utvalt ämne. De grupperna utgör en åsiktsbubbla! Duh! Undersökningar visar att när man bara diskuterar med de som har samma åsikter som man själv blir man inkrökt. När väggen mellan grupperna i programmet dras undan innebär det att nya idéer och synsätt blir tillgängliga och det är oerhört viktigt. Att programmet är för kort och komprimerat med hänsyn till ämnena är en annan sak.

Det handlade om skolan och om ifall barn curlas för mycket och om det behövs fler regler och krav. Min egen åsikt är att det behövs mer regler, respekt för lärarkåren, men framför allt att barn måste lära sig att ta konsekvenserna för sina val och handlingar för hur kommer det att bli om de kommer till en arbetsplats och kallar sin chef för “jävla hora”?

Disciplingruppen bestod av en man med tonårsbarn, en kvinna med tonårsbarn, en man som arbetar som lärarassistent och en äldre kvinna som ser hur bekanta som arbetar som lärare blir behandlade. Den andra gruppen bestod av 4 kvinnor varav 3 hade barn med en bokstavskombination och/eller autism. Den fjärde hade haft det jäkligt jobbigt under skolåren. Det jag reagerade på är varför gruppen med s.k. mjuka värden saknade män och varför de som hade barn alla hade barn med funktionsnedsättningar? I disciplingruppen sades ingenting om det. Var det en bakomliggande tanke att det skulle elda på diskussionerna ytterligare? I de avsnitt jag har sett har gruppernas uppsättning varit pinsamt tydliga, men det förstärker onekligen begreppet “bubbla”.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.