Arbetarklassen

Sverige är en demokrati och dessutom en jämställd demokrati, men den är inte äldre än dryga 100 år. Det är oerhört viktigt att komma ihåg det nu när politikerna tummar på både den och yttrandefriheten. Det är arbetarklassen som har kämpat sig till de rättigheter vi har nu. Kapitalisterna har alltid stretat emot, rädda för att gå miste om sina privilegier, att inse att de inte är mer värda än andra och att det inte finns något “bliv vid din läst”.

Jag tillhör 60-talisterna och när jag säger att det var bättre förr menar jag att värderingar, moral och etik var viktiga, något som märktes i hur man levde. Det har blivit så urholkat, det är bara ord som ger ett mossigt och högtravande intryck. Jag läser många historiska romaner om både arbetarklassen och kungligheter. Jag tycker att dagens undervisning borde innefatta just historiska romaner som bygger på mycket fakta av författare som t.ex. Anna Laestadius-Larsson och Vilhelm Moberg. Jag har lärt mig mycket, mycket mer av dessa böcker än av att korvstoppas med kungalängder och hur feodalsamhället fungerade. Nu förstår jag varför utvandringen till Amerika var så stor och varför den höll på så länge som till 1920-talet. Ny förstår jag varför kvinnorna slogs för att få rösträtt. Nu förstår jag varför vi har fri abort, sjukförsäkring, fackföreningar och kollektivavtal. Hur många av er som är födda efter 1985 vet det? Hur många av er som är födda 2000 och framåt vet att vi inte kan ta allt det här för givet?

Det har aldrig ansetts fint att tillhöra arbetarklassen och det gör det fortfarande inte, men det är den som får Sverige att rulla på. Jag minns fortfarande en replik från en film med Robert de Niro och en ung Leonardo Dicaprio. Den utspelade sig på 1940-talet och sonen vill bli soldat, han ville bli hjälte. Pappans svar blev att det är han som går till sitt arbete dag efter dag, som försörjer familjen som är en verklig hjälte. Jag kunde inte att sagt det bättre själv!

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.