Är jorden verkligen rund?

Mitt svar är ja, det är den och det behöver inte ifrågasättas. Däremot tycker jag om att få veta mer om de som inte är lika övertygade som jag. Det verkar inte finnas någon som tvekar, som ligger mitt emellan, som säger att de behöver mer fakta för att kunna bestämma sig utan här är det antingen eller som gäller. Jag såg en dokumentär på Netflix, “Behind the curve” från 2017 och då var platt-jord-rörelsen 2 år gammal. I USA vill säga. Jag googlade lite, men hittade ingenting om att det finns anhängare i Europa. Den så kallade grundaren heter Mark Sargent och om jag har fattat det rätt tröskade han sig igenom varenda konspirationsteori som finns (varför?) och till slut fanns det endast den som handlade om jordens runda eller platta form kvar. Han var inte den första som fått för sig att ifrågasätta vetenskapliga fakta, så det fanns redan en del material att gå igenom. Skillnaden var att han blev så tagen av det han hittade att han gjorde en video på YouTube. Enligt honom och hans anhängare är jorden platt med nordpolen i centrum och sydpolen är en gigantisk isvägg längs med kanten. Jorden täcks av en kupol och solen, månen och planeterna befinner sig bara några hundra kilometer upp. Gravitationen förklarar de med att den platta jorden rör sig uppåt i en sådan hasighet att vi hålls på plats på grund av trycket ungefär som en supersnabb hiss som rör sig uppåt. Platt-jord-nissarna har varit tvungna att hitta på nya banor för solen och månen för att förklara dygn och årstider. De anpassar helt enkelt fakta efter sin övertygelse. Deras förklaring till satellitbilderna och jorduppgången som astronauterna tog från månen är att det är en gigantisk bluff från NASA:s sida. Satelliterna hänger i ballonger. Alla som arbetar för NASA är mutade. Visste ni att förkortningen NASA är väldigt likt det arabiska ordet “nashab” som betyder att lura (enligt en av anhängarna)? Jag trodde inte att amerikaner hade tilltro till något som är arabiskt… 2017 ordnades en internationell konferens, så det finns väl några likasinnade utanför USA och det var en kvinna som frågade Mark Sargent om de inte ska försöka få sponsorer som kan ordna en resa till, bokstavligen, jordens ände? Det var tydligen på g. DEN expeditionen vill jag se resultatet av! Det är samma frågeställning när de som var övertygade om att världen skulle gå under 2012-12-12 och sedan vaknade dagen efter utan att något hade förändrats. Vad tänkte de då? Att de tagit fel på datum? Jag funderar på ekvatorn. Den finns väl inte om jorden är platt? Hur förklarar de då att kontinenter som Sydamerika, Afrika och Australien har omvända årstider? Varför har de höst nu när påsken firas och vårvärme till jul?

Det går inte att avfärda platt-jord-anhängare som foliehattar. Det är inte så enkelt. Många är högutbildade och kan en hel del om beräkningar, teknik och experiment. De vill ha på fötterna som vilka forskare som helst. I slutet av dokumentären genomfördes ett experiment som gick ut på att bevisa att jordytan inte kröker sig. En knappt 7 km lång platt sträcka med 3 kontrollpunkter på jämna avstånd. En laserstråle på en viss höjd. Om jorden är platt träffas den sista kontrollpunkten på samma höjd som de 2 första. Filmen avslutades med att han som utförde experimentet mumlade: “Intressant…”. Han hoppade inte jämfota och skrek “Vi har rätt!!” Intressant, eller hur?

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.