“Aldrig!”

Ljudboken har jag tagit till mitt hjärta för länge sedan och att den fysiska boken finns där behöver jag inte skriva. E-boken däremot… Jag läser på skärmen bara om det är nödvändigt. Det är jobbigt för ögonen och … kallt. Ingen känsla. “Aldrig, aldrig, aldrig att jag kommer att läsa en e-bok!!” Det bedyrade jag för bara 2 veckor sedan och du vet ju att man aldrig ska säga aldrig…

Förra veckan började jag lyssna på en hyllad, norsk deckare, “Allt är mitt” med Eva Maria Oria som inläsare. Hon brukar vara helt okej att lyssna på, men den här gången gjorde det ont öronen. Däremot verkade boken vara ganska bra, men jag hade ingen lust att köpa den. “Du skulle kunna läsa den som e-bok…” viskade en röst i mitt huvud. Jag ryckte till och höll andan. Läsa. En. E-bok. Det skulle jag aldrig, aldrig – Eller? Jag kan prova. Jag behöver inte tala om det för någon. Ssh! Jag startade min Lenovo-platta som jag köpte för några år sedan i första hand för pusselappen. Den är ingen höjdare. Batteriet är ganska klent och det tar 7 evigheter att ladda den. Den är trög och inbillar sig att den kan släcka och därmed låsa skärmen när den själv vill, men den skvallrar inte om e-böcker. Jag installerade Storytel, loggade in, letade upp boken och började läsa. Det kändes helt okej även om jag plågades lite av mina övergivna principer som mitt teknofobiska jag låg bakom. Boken däremot var usel! Jag kom på mig själv med att skumma den eftersom det var så lätt att bläddra på plattan. En dutt med fingret bara. Dutt dutt dutt duttduttduttdutt. Så platt och tråkig och fylld av klyschor. Jag kom på mig själv med att skumma texten och det är inte ett bra betyg. Jag börjar misstänka att det finns färdiga omdömen t.ex. “Hyllad deckardebut!” och “En nagelbitare!” och “Hysteriskt rolig!” och “Oväntade vändningar!” som dängs på plats för att locka läsare.

Eftersom boken var skräp vore det logiska att jag lade plattan åt sidan, icke sa Nicke. Jag ville prova en bok till. En av Stephen Kings senaste, “En saga”, har oxå en helt omöjlig inläsare som, trots att jag sänkte hastigheten, stressade mig. Den finns inte med engelsk inläsare, men den finns som engelsk e-bok. Jag laddade ned den och började läsa. Jag läste och läste och läste… Stephen King är skicklig! Otroligt ojämn, men skicklig. Plattan är otymplig att läsa på flera timmar i sträck särskilt med ladd-sladden i. Jag är antingen eller, kompromisser är för mesar och de med för mycket tålamod. När jag hittar något jag gillar är det 150% som gäller! Storytel har en egen läsplatta. Den kom för några år sedan och de har hunnit lösa nybörjarproblemen. Jag köpte en och den kom igår. HÄPP!

Den är så behändig! Den är enkel att anvönda eftersom den inte är avsedd för annat än att läsa och lyssna (med lurar som har en kontakt). Tack vare ny teknik och möjlighet att ställa in ljusstyrka, radavstånd och textstorlek blir ögonen inte det minsta irriterade. Även om jag låter den vara igång hela tiden används batteriet endast medan jag läser (jag har ställt in den så att den stänger av sig själv efter 1 timme när jag inte använder den). Den laddar snabbt. Eftersom jag kan koppla så många enheter jag vill till mitt konto hos Storytel, så var det bara för mig att fortsätta läsa där jag slutade på Lenovo-plattan. Häpp! En annan fördel med läsplatta för just mig är att jag ganska ofta får ont i händerna av att hålla i en uppslagen bok i flera timmar även när det är en pocket. Det har bara gått 5 dagar sedan jag gav ljudboken “Allt är mitt” ett uselt betyg till att jag numera läser e-böcker. Jag kan vara jäkligt kategorisk, men jag kan oxå erkänna när jag har fel.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.