AI

Jag är, om inte ren motståndare till, så definitivt inte en anhängare av AI. Vårt samhälle är redan hårt och människo-ovänligt och behöver inte ännu färre mänskliga interaktioner. Dessutom kommer mänskligheten att få en rejäl snyting den dagen AI går om oss och ser oss som onödiga. En dystopisk “Pygmalion”.

De senaste veckorna har DN skrivit mycket om chat-botar och hur de ska utvecklas ytterligare. Pär och jag brukar prata om det här. Han är mer teknikvänligt inställd och imponerad av själva tekniken samtidigt som han är kritisk. Det största hindret för att lyckas med att få fram en trovärdig mänsklig upplevelse är att vi inte kan föra över känslor. Känslor uppstår genom erfarenheter och hur ska AI ta till sig det?

Idag skrev idéhistorikern Johan Fredrikzon om bl.a. det. “För om begrepp som förståelse, mening och medvetande frikopplas från mänsklig erfarenhet, töms på sitt innehåll eller görs ovidkommande, blir det betydligt enklare att se hur maskinerna kör över oss. Då har vi ju redan förberett för att så skall ske.”

Oron för att våra verktyg ska överlista oss bör därför inte sökas i deras ökade begåvning utan i det faktum att vi gått med på att justera vår syn på vad det innebär att äga ett förnuft och använda sitt omdöme till att passa de förmågor som vi observerar hos apparater.”

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.